HTML

Football Factory

A fociról, a futballról és a labdarúgásról.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Linkblog

Ezen a napon születtek: Hidegkúti, Zico és Boniek

2008.03.03. 13:55 kidrock

Nem akármilyen nap március 3. a futball történelmében, hiszen Hidegkúti, Zico és Boniek személyében három világklasszis született e napon.
Honfitársunk, Hidegkúti Nándor 1922-ben, Budapesten látta meg a napvilágot, sajnálatos módon már nem lehet közöttünk, 2002-ben szülővárosában hunyta le örökre a szemét. Futball-pályafutását a Gázművekben kezdte, de neve az MTK-val forrt össze, amelyben 1945-től 1958-ig játszott. A klub elnevezése gyakran változott a politikai viszonyok miatt, de a lényegen ez nem változtat, Hidegkúti 314 meccsen 226 gólt lőtt, és 3 bajnoki címet ünnepelt csapatával. Oszlopos tagja volt a legendás Aranycsapatnak, akkori elnevezés szerint centerként (középcsatárként), mai szemmel nézve hátravont csatárként illetve irányítóként 69 mérkőzésen 39 találatot ért el a válogatottban. Nem kell külön ecsetelni a képességeit, tudva, hogy milyen nemzeti tizenegyben volt alapember, de azért említést érdemel, hogy elképesztő játékintelligenciája ellenére is mindig szerény, de társai által mégis rendkívül tisztelt ember volt. Érdekesség, hogy bár játékosként nem próbálta ki magát külföldön (bár ez akkor nem volt olyan egyszerű), edzőként dolgozott Lengyelországban, Egyiptomban és Olaszországban is, a Fiorentinával KEK-et is nyert. Az MTK Hungária pályája ma az ő nevét viseli.
1953-ban ugyanezen a napon született a brazil futball történetének vitán felül egyik legjobb játékosa, ami hatalmas szó, ha az ottani választékot vesszük figyelembe. Zico, merthogy róla van szó, 18 évesen mutatkozott be Brazília legnépszerűbb klubjában, a Flamengóban, amelyben karrierje döntő hányadát is töltötte (254 találkozó, 126 gól). A Fehér Peléként is emlegetett gyenge csontozatú varázsló Európában csak az Udinesében focizott (nem akárhogy, 39 meccs 22 gól), de karrierje végén Japánban is megfordult, ahol alaposan megszerettette a futballt a helyiekkel. Edzői pályafutását is a távol-keleti országban kezdte, ahol a válogatottat is irányította, jelenleg a BL-ben is bravúrosan teljesítő Fenerbahce mestere. A főként támadó középpályásként játszó egykori klasszis 88-szor szerepelt hazája nemzeti csapatában és 66 gólt szerzett. A sors fura fintora, hogy a sikerek azonban pont az ő tündöklésének idején kerülték el a selecaót, Zico három vébén is játszott, de egyszer sem jött össze a végső győzelem.
Harmadik születésnaposunk a lengyelek egykori sztárja, a kimondhatatlan keresztnevű Zbigniew Boniek, aki 1956-ban jött a világra. Korának egyik legtechnikásabb szélsője a Widzew Lódz csapatában lett ismert játékos, majd a Juventusban futott be igazán. Alapember volt az olasz klub történetének legjobb csapatában, Platini, Zoff, Cabrini, Tardelli és Paolo Rossi oldalán. A Zebrákkal BEK-et is nyert, méghozzá a tragikus emlékezetű Heysel-stadionbeli fináléban, amelyen éppen az ő buktatása után megítélt büntetőt váltotta győztes gólra Platini. A Juventus után megfordult az AS Romában is, majd edzői pályára lépett, kisebb olasz csapatok után azt a lengyel válogatottat is irányította egy kis ideig, amelyben korábban 80-szor lépett pályára és 24 gólt is szerzett.
Boldog születésnapot kívánunk tehát Zicónak és Bonieknek, Hidegkúti Nándor előtt pedig emlékezzünk egy videóval a felejthetetlen 6:3-as meccsről, amelyen Hidegkúti 3 ragyogó gólt szerzett! Megunhatatlan!
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: juventus zico mtk hidegkúti boniek flamengo

A bejegyzés trackback címe:

https://footballfactory.blog.hu/api/trackback/id/tr68363371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása