HTML

Football Factory

A fociról, a futballról és a labdarúgásról.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Linkblog

Univerzális futballisták 1. - Luis Enrique

2008.02.29. 15:34 kidrock

Most induló új rovatunkban olyan játékosokkal foglalkozunk, akik több poszton is képesek voltak világklasszis produkcióra pályafutásuk során. Első kiválasztottunk nem más, mint a ’90-es évek spanyol labdarúgásának egyik legnagyobb alakja, Luis Enrique Martinez García, aki első két nevét használva vált ismertté a futball világában.
Luis Enrique 1970-ben látta meg a napvilágot és szülővárosának csapatában, a Sporting de Gijón-ban kezdett futballozni. A felnőttcsapatban 1989-ben léphetett pályára először, 1991-ig 36 mérkőzésen szerepelt, ekkoriban még leginkább csatárként, amit 14 gólja is jelez. A tehetséges ifjúért 250 millió pesetát fizetett a Real Madrid, amelyben 5 esztendőn keresztül játszott. A blancóknál már főként a középpályán szerepelt, gólátlaga így jócskán leromlott, hiszen 157 meccsen csak 15-ször talált a kapuba, de egyébként sem a királyi gárdánál eltöltött időszak volt pályafutása legjobb korszaka. Amikor 1996-ban lejárt a szerződése, a Real nem különösebben marasztalta, de mégis nagy felzúdulást keltett, hogy aláírt az ősi ellenségnek számító Barcelonához.
A katalán fővárosban sem fogadták kezdetben túl szívélyesen a nagy riválistól érkezett futballistát, de a gránátvörös-kékeknél Luis Enrique valósággal kivirágzott, hihetetlen elszántságával, no és persze góljaival viszonylag hamar belopta magát a szurkolók szívébe. Első évében támadó középpályásként kapott szerepet, és nem kevesebb, mint 17 gólt ért el, amivel ugye megdöntötte a madridi 5 év termését. A következő szezonja még jobban sikerült, ezúttal 18 gólt lőtt, a Barcelona pedig megnyerte a bajnokságot.
A Spanyolországban leginkább Lucho becenéven emlegetett játékos ekkor már egyértelműen hatalmas közönségkedvencnek számított a Barcánál. A pálya minden posztján feltűnt, jól szerelt, nagyszerűen játszotta és tartotta meg a labdákat, ha pedig kellett, akkor ő maga fejezte be a támadásokat, leginkább fejjel, ebben ugyanis verhetetlen volt. Edzői is felismerték sokoldalúságát, és bár a klub sorra igazolta a világklasszisokat, a kezdőcsapatban mégis mindig helyet találtak Luis Enriquének, aki így a katalánoknál töltött 8 idény alatt a kapus és a középhátvéd posztot kivéve minden szerepkörben megfordult.
A sérülések azonban őt sem kímélték, a búcsú ideje 2004-ben jött el, amikor is 207 meccs és 73 gól után köszönt el a Nou Camp közönségétől. Nem túlzás kijelenteni, úgy vált a Barcelona emblematikus alakjává, hogy jókora hátránnyal indult madridi múltja miatt. Ezzel kapcsolatban viszont ő maga is kijelentette a későbbiekben, hogy annyira a szívéhez nőtt a Barca, hogy alig bírja felfogni, amikor a régi képeken a Real mezében látja magát.
A legendás 21-es a válogatottban is alapembernek számított, 62 találkozón 12-szer zörgette meg a hálót, és bár 3 vébén is szerepelt, a hispán csapatnak egyszer sem jött ki igazán a lépés. Legfontosabb trófeái így a Barcelonával nyert két bajnoki cím és KEK-győzelem, de alighanem ezeknél is előbbrevaló az olimpiai bajnoki cím, amelyet a spanyol U21-es válogatott tagjaként nyert 1992-ben, hol máshol, mint Barcelonában…

 

9 komment

Címkék: barcelona madrid spanyol olimpia real luis enrique

A bejegyzés trackback címe:

https://footballfactory.blog.hu/api/trackback/id/tr20359548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smartdrive 2008.02.29. 19:39:15

"A tehetséges ifjúért 250 millió eurót fizetett a Real Madrid"

LOL

Matteo 2008.02.29. 19:52:50

Nem rossz cikk, de azért javitsd ki ezt a 250 milli0 eurós marhaságot mondjuk pesetára.

kidrock 2008.02.29. 19:58:33

Hoppá,tényleg csúnya hiba! Megszokásból írtam, mert ma már mindent euróban adnak meg. Igazatok van, köszi. Javítottam!

TaDaM 2008.02.29. 20:49:15

azt meg valaki mondja már meg, hogy ez most mennyi ojró lehet, mert ez így nekem nem mond sokat :(

dr. Wilbur Swain 2008.02.29. 21:24:43

istenkirály volt, imádtam a csupaszív játékát

Asidotus 2008.03.01. 00:37:34

Valódi, vérprofi tökéletes focista volt, tényleg mindent tudott. Ahogy hanyatlott a teljesítménye, úgy romlott le a Barcáé is. Sosem volt zsein, de mindig klasszis volt, ha érthető, mire gondolok.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.03.01. 08:56:04


A klasszis az, hogy tudjuk milyen iskolába járt, meg hogy szerette a csülköt, és legalább egyszer hisztizett az edzőjével. Szereti a narancssárga zokniját, amit gyerekkorában kapott, illetve tud úgy passzolni, hogy nem néz oda, viszont nem is oda megy a passz, ahová szerette volna rúgni, és mindezt a közönség szereti megtapsolni. Az idősebbek pedig megsúgják a mellettük levőnek, hogy húsz évvel korábban volt egy másik innyó, aki ezt még jobban csinálta.
Tavaly, L.E. lefutota a firenzei maratonit, és tette mindezt 3 órán belül! (tette ezt egy olyan cipőben, amelyet első szerelmétől kapott:))) Szeretnék sztárt faragni belőle! (firenzei része igaz)

FV 2008.04.17. 14:24:33

Egyik kedvenc focistám volt és tényleg igaz, amit Nűnű írt. Amikor a Barcelonanak hullámzott a teljesítménye az mindíg az ő sérülései miatt volt.

0:05-nél felismeritek ki áll ott háttal? Hát igen a világ legjobb bírója nagyon elnézte azt az esetet és Tassoti még lapot sem kapott.
süti beállítások módosítása